ETS “MADERNISTA”
Què és ser madernista
Cada vegada més gent s’uneix a aquesta moviment, perquè és natural, intel·ligent i responsable amb l’entorn.
Són els madernistas . Persones amb idees molt clares. Tenen una filosofia de vida marcada pel respecte i per la conservació del medi ambient gràcies a la seva aposta per l’ús de la fusta sostenible certificada FSC. Un moviment social que promou l’economia circular i la conservació de la naturalesa.
Ser madernista és preservar el nostre entorn amb responsabilitat i afecte. Gaudir del millor que ens regala la naturalesa en acostar el bosc protector a la nostra llar i feina, envoltar-nos d’aquesta fusta sostenible i saludable. I fer que els qui ens envolten també se sentin part d’aquest moviment d’amics de la bona fusta.
Ser madernista és més senzill del que sembla. Simplement cal saber apreciar tots els avantatges que la fusta ens ofereix, treure’n el màxim partit i tractar de cuidar els boscos per damunt de tot.
Ja ets madernista. Un dia et pares a pensar i descobreixes que fa anys que defenses aquesta nova manera de pensar tan beneficiosa per a tu i per al planeta. No cal fer un curs ni aconseguir cap diploma, només has de sentir tot el que t’envolta i voler cuidar-ho.
Per això apostes per FSC, la certificació forestal més fiable i rigorosa que existeix al món. Perquè per al madernista és importantíssim garantir que tots els productes de fusta o derivats que compres o utilitzes procedeixen d’explotacions forestals gestionades de manera responsable i que sempre es retorna al bosc el que és del bosc.
T’agrada la fusta sostenible?
La fusta està present en cada llibre que llegim, a la porta que ens fa sentir més protegits, a les joguines del teu nadó, al llit en què dorms i a la reforma que amb tanta il·lusió fas a la casa del poble.
La fusta no només és un element sostenible, durador, tradicional i natural. També és un dels materials de construcció del futur. Pensat per a estructures més verticals i sostenibles, l’ecociutat ja és una realitat en grans ciutats europees. Pensar en fusta certificada FSC és aportar més vida al planeta.
No t’agradaria que tot això formés part de la teva vida?
Espanta els cinc fantasmes de la fusta
Fantasma número 1: la fusta es crema
Fals. La fusta no resulta més fràgil o perillosa en cas d’incendi comparat amb altres materials aparentment més robustos com el formigó o l’acer. Es crema a una velocitat lenta a partir 400 °C i és difícil que col·lapsi de sobte. A més, la capa carbonitzada genera una superfície de protecció de la part interna que manté intactes les seves propietats mecàniques durant molt més temps que altres estructures.
Fantasma número 2: la fusta es podreix
Fals. Si es tria bé el tipus de fusta, el disseny i tractament, se’n pot mantenir lliure de plagues i, per tant, durar molt de temps sense problemes. Recorda que la ciutat de Venècia s’asseu des de fa segles sobre un immens bosc de pilars de fusta submergits sota l’aigua.
Fantasma número 3: la fusta aguanta poc
Fals. Les noves estructures de fusta, com la contralaminada (CLT), s’emparen en la mateixa normativa arquitectònica que qualsevol altre material constructiu, siguin perfils metàl·lics o de maó. Gràcies a una excel·lent relació resistència/pes, és també un material ideal per a cobertes de grans llums o ampliació d’edificis.
Fantasma número 4: la fusta necessita molt de manteniment
Fals. No més que una façana de ciment. Per això és tan important saber triar bé el tipus de fusta i el disseny de les estructures. L’avantatge de la fusta és que, a mesura que envelleix, no perd bellesa, sinó que en guanya. Tanmateix, aquesta evolució no té res a veure amb una suposada deterioració.
Fantasma número 5: la fusta és cara
Fals. La fusta té un cost d’instal·lació similar al de les estructures de formigó o d’acer. I fins i tot és el material constructiu més rendible de tots si es té en compte la vida de l’edifici, gràcies a l’estalvi posterior que genera en costos de calefacció i refrigeració.
Fantasma número 6: és millor no tallar arbres
Fals. Tallar arbres no destrueix el bosc si es fa bé, amb seny, ciència i consciència (ambiental). Gràcies als estàndards de gestió sostenible promoguts per FSC, una cosa aparentment tan difícil és possible. L’aprofitament responsable i ben gestionat dels recursos forestals millora la conservació dels boscos, extreu sempre menys fusta de la que es produeix de manera natural, preveu incendis i evita la despoblació en entorns rurals.